Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Κατασκευη ιστοσελιδων: Ποια είναι η δουλειά του WEB DESIGNER; Τι πρέπει να γνωρίζει;

Η λέξη web designer, δηλαδή σχεδιαστής εφαρμογών για διαδίκτυο μας δίνει την πρώτη εικόνα που αφορά την εργασία του.
Ουσιαστικά ο άνθρωπος αυτός σχεδιάζει αυτά που φαίνονται στους χρήστες μι ς ιστοσελίδας. Λέμε φαίνονται γιατί το κομμάτι του προγραμματιστικού τομέα αναλαμβάνει ο web developer που είναι εξειδικευμένος σε κώδικα και παρεμφερείς τεχνολογίες .
Αν ξεκινήσουμε από την στιγμή που ο πωλητής της επιχείρησης κατασκευής ιστοσελίδων πείθει έναν πελάτη να συνεργαστεί με την δική μας στην κατασκευή ιστοσελίδας ή εφαρμογής το επόμενο βήμα είναι του web designer.
Η παρακάτω περιγραφή έχει κρατηθεί σε πολύ απλό επίπεδο και χωρίς ιδιαίτερους τεχνικούς όρους. Μπορείτε να ενημερωθείτε και για άλλα ενδιαφέροντα θέματα στο blog μας.
Η ΑΡΧΗ
Ένα ή περισσότερα ραντεβού με τον πελάτη είναι απαραίτητα ώστε να κατανοήσουμε τις ιδιαιτερότητες της επιχείρησης, τις ανάγκες και να προτείνουμε λύσεις κατά την γνώμη μας. Η επαφή αυτή είναι το 40% της επιτυχίας κυρίως γιατί προσπαθούμε να «κερδίσουμε» την εμπιστοσύνη του πελάτη, οπότε η καλή προετοιμασία είναι εξαιρετικά σημαντική. Ταυτόχρονα μαζεύουμε κείμενα -φωτογραφίες όπως επίσης λογότυπα – εταιρική ταυτότητα ώστε να κινηθούμε στα ίδια αισθητικά χαρακτηριστικά.
Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ
Επειδή ο χρόνος είναι χρήμα και κανείς δεν περιμένει πότε θα μας έρθει η ιδέα στο κεφάλι ανατρέχουμε σε ειδικευμένες ιστοσελίδες όπως http://www.smashingmagazine.com http://webneel.com/
mockupΤΟ ΣΚΑΡΙΦΗΜΑ
Πριν ξεκινήσουμε με το Photoshop ή illustrator ένα γενικό σκαρίφημα σε χαρτί ή ηλεκτρονικά είναι μια καλή ιδέα για να στήσουμε τα αντικείμενα στον χώρο. Δεν το δείχνουμε στον πελάτη… δεν τον αφορά… και δεν θα καταλάβει τίποτα.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Ξεκινάμε με ένα νέο αρχείο στο Photoshop βασισμένο όμως σε «αποτύπωμα» με κολόνες και οδηγούς που θα βοηθήσει και τον web developer να στήσει τα κουτιά περιεχόμενου, όποιο και να είναι αυτό. Ένα αρκετά γνωστό είναι το 960.gs grid system.
Οτιδήποτε έχουμε σχεδιάσει στο σκαρίφημα παίρνει «σάρκα και οστά» σχεδιαζόμενο με λεπτομέρειες.
Το αποτέλεσμα ή και οι εναλλακτικές προτάσεις παρουσιάζονται στον πελάτη για έγκριση ή αλλαγές.
ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Στο τελευταίο στάδιο μπορεί να εμπλακεί ο web designer ή ο developer.
Θα ήταν στα θετικά του σχεδιαστή ιστοσελίδων να «κόψει» το αρχείο του Photoshop και να δημιουργήσει ο ίδιος τις στατικές σελίδες ώστε ο developer να κάνει μόνο το «δέσιμο» με το CMS, το δυναμικό κομμάτι του site.
web-site- designΑυτό έχει τα θετικά ότι ο designer έχει πλήρη έλεγχο στο σχεδιασμό αλλά ο developer πρέπει να ψαχτεί λίγο και να βρει τον κώδικα όπως πρέπει για να κάνει την δουλειά του.
Φυσικά η ιστοσελίδα δεν έχει τελειώσει εδώ… ακολουθούν το στήσιμο στον server, έλεγχος, εκπαίδευση πελάτη, SEO κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου